Bugun...
SON DAKİKA

FATURA DÜZENLEME SINIRI

 Tarih: 27-07-2024 10:39:00
SMMM AHMET YILDIZ

FATURA DÜZENLEME SINIRI

2024 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 6.900 TL’dir. Bedeli 6.900 TL’den az olsa dahi istemleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

Fatura vermeyen ve almayanlara 3.400 TL’den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (680 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 

E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL’yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 6.900 TL’yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir. 

Vergi mükellefi olmayan nihai tüketici mahiyetindeki müşteriler tarafından T.C. Kimlik Numarası bilgilerinin paylaşılmak istenmediği hallerde, e-Arşiv Faturalarında alıcı hesap numarası alanına “11111111111” girilebilecektir.

 

Faturada bulunması gereken bilgiler

Hatasız bir şekilde faturanızı oluşturmak için belgenizde bulunması gereken bilgileri de eksiksiz bir şekilde doldurmanız önem taşıyor. Bu bilgilerin listesi şöyledir:

Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,

Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı,

İş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,

Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,

Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı,

(Muhtelif Gıda, Temizlik Malzemesi, Muhtelif kırtasiye vb. ibareler yazılamaz.) Yemek Bedeli 1 Adet 3.500 TL’gibi ibarelerde yazılamaz. Hangi yemek adedi, içeke adedi ve birim ve miktarları bulunmak zorundadır. Kesilen fatura bir denetim esnasında inandırıcı bulunmayarak ve VUK’usullerine uygun olmayıp naylon fatura olarak değerlendirilip muhasebe kayıtlarından çıkarılarak cezaya mağruz kalabilriz.)

Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası

Satışı yapan veya hizmeti veren firmanın kaşesi ya da yetkili olan kişinin imzası


Fatura düzenleme için yasal süre ne kadar?

Fatura düzenlemede 7 gün olarak belirlenmiştir. Buradaki önemli nokta, yedi günlük azami sınır, faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar düzenlenebilecektir.

Örneğin, 20 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen sevk irsaliyesi ile teslim edilen bir ürüne ilişkin faturanın en geç 27 Temmuz 2024 tarihinin mesai bitimine kadar düzenlenmesi gerekir.

Bu düzenleme Vergi Usul Kanununun (VUK) 231/5'inci maddesinde “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır” diye açıkça belirtilmiştir.

 

 

  Bu yazı 677 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI