Bugun...

HALKIN İRFANI; DEVLETİN GELENEĞİ…

 Tarih: 10-05-2024 17:06:00
HASAN BASRİ HÜRATA

“Türk milleti, coğrafyayı değiştirir ama devlet yapısını değiştirmez,” diye genel kabul görmüş bir yargı vardır. Zira milletimizce kurulan devletler hep bu unsura dayanır.

Bu yargıyı bir farklı örnekle görebiliriz. Mesela: ABD. Devlettir. Ancak millet unsuruna dayanmaz. Menfaat birliği hedef gaye birliği prensibine dayanır. ABD’de hemen hemen 50’ ye yakın millet 20’ye yakın dil konuşulur. Ama devlettir.
Oysa bizim milletimizin -Türk Milletinin- nüansları ile olsa bile devlet geleneği değişmez. Zira bizim yönetme duygumuz gizliden yönetişim şekline dayanır. Bu olay yönetişim olayı güncel hayatımızda da geçerlidir. Evin ailenin reisi -Anayasada-erkektir ama evin hakimi hanımı kadındır.  Reis,  kabaca içgüdü ile erkeklik taslamaz. Evin hanımının ve çocuklarının  istekleri ve tercihlerine göz yummaz. Kabaca yönetim değil yönetişimin timsalidir. 

Gelin Akşehirimizle bu genel yargıları eşleyelim.
Akşehir bir yerleşkenin adından öteye bir şehirdir. Geleneği olan bir medeniyettir desek abartmış olmayız. Sadece hakkını teslim etmiş oluruz. 
Milletimizin olduğu gibi Akşehirlinin de bir irfanı vardır. 
Bu irfanı; üretiminde, ticaretinde, girişimciliğinde ve siyasetinde görebiliriz. 
-Mirim sen 31 Mart Yerel Seçimini konu mu edeceksin?.. Sen pek siyaset yazısından hoşlanmazsın.
-Neden olmasın?  Doğrudur. Kabaca siyaseti sevmem.  Ama milletimizin özünde olan; irfan, mizah gücü Nasreddin gibi bir abidenin yanında bu hakkı teslim etmemek doğru olmaz. 
31 Mart Yerel Seçimde değiştik-değiştirdik laflarına gülüyorum.  Değişen bir şey yok. Halk irfanı hizmetçiyi değiştirir. Ama devlet geleneği öyle kadimdir ki; devlet, hizmeti değiştirmez. Bizim devlet yapımız güçlü ve kararlıdır. 

Bu yerel seçimde sadece hizmet ehli değişmiştir. Halk, bürokrasisi ile, yerel basını ile, üreticisi sanayicisi ile, tarla bahçe erbabı ile esnafı memuru ile el birlik olmuş hizmet erbabının bir numarasını değiştirmiştir. Kaptan köşkü değişti ama süvarisi çarkçıbaşısı rotası kapasitesi tonajı değişmemiştir.
-Mirim halkın irfanı?
-Kahya Efendi Akşehir halkının irfanı değişmez. Her başkan ve ekibinin hayırlı işlerini alkışlar. Eksiğini ince ince eleştirir hatta yeni hedeflerini bile işaret etmekten çekinmez.
Bu irfan tornası şimdiye kadar kimi şekillendirmedi ki… 1854 yılından bu yana kimler iz bırakmadı ki… Önemli olan Başkan ve ekibinin Akşehir adına ürettikleridir. 
-Ama Mirim “iktidarlar yaptıkları ile yapamadıkları ile ölçülür” diye bir yargı var.
-İşte o doğru. Yerel yönetimlerde “ya süreniz ya da paranız yetmez” diye bir açmaz var. Sayın Başkan Nuri Köksal Bey’i kutlarız. Ayrıca umarız ki; bu çıtayı zorlar. Malum ya tecrübe en iyi bilgiden daha iyidir zira sınanmışdır. 
Halkın irfanı ile devletin geleneği böyle tecelli etmiştir...    

  Bu yazı 398 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI