Bugun...
SON DAKİKA

TEMEL PRENSİPLER 2 MUHALEFET.1

 Tarih: 26-05-2024 16:00:00
HASAN BASRİ HÜRATA

Dünya kuruldu kurulalı yönetenlerin muhalifleri hep olagelmiştir. Yöneten erk de bu muhalifleri asla sevmemiştir hatta çoğu zaman da düşman bellemişlerdir. Örneklemeye hacet yok. Kendi öz be öz evlat ve kardeşlerini idam/yok edenlerin gerekçeleri de onların muhalif olmalarıdır.

Ta ki Osmanlı dağılıp yeni organize devlet oluşumunda yöneten erkin yanına bir de legal/yasal muhalefet eklenmiştir.

Haydi bunun dünya üzerindeki tarihine bakalım.

Önce yönetme erki nasıl tayin edilecek?

Dünya ne krallar ne hanedanlar gördü. Kimi zalimdi kimi adil. Falan. Kutsal metinler bilim verileri bunu haber veriyorlar. Malum tarih bilgisi tekrarlanamaz.  Suyun kaynama donma deneyi gibi defalarca yapılamaz. Yaşanan yaşanmıştır.

Bu meyanda insan topluluğu bir yerde varsa mutlak yöneten bir kişi ve grup olmuştur. Diğerleri de yönetilen itaat eden bir grup olarak devam ede gelmiştir.

Eskiden kabilenin reisi en güçlü en otoriter en becerikli kişilerden olurdu. Kabileyi hem güvende tutmak hem de karınlarını doyurmaktı görevi. Örnek mi? Deli dolu Osman.  Selcuklu Tuğrul, Çağrı Malazgirt kahramanı Alpaslan. Haçlı Seferleri bağrında eriyen 2. Kılıçarslan. Saymakla bitmez… Onun için onlar bu iyi vasıfları taşımak zorunda idi. Bu yöneticiler de genel de hanedan mensubu olarak tecelli ederdi.

-Mirim mavi kanlılar grubu?

-Evet. Kan kırmızıdır ama bazıları için ayrıcalığını vurgulamak için mavi kanlılar denir.

Ta ki 4 Temmuz 1776  ABD( Amerika Birleşik Devletleri) adında bir devlet kurulur. Bu devlet yöneten erki seçerek tayin etme metodunu getirdi. O dönemde en güçlü devletler Osmanlı hanedanlık. Keza İngiltere – gerçi hoş hala öyle – Fransa İtalya, Almanya, Çarlık Rusya vb. tüm dünya devletleri hanedanlarca yönetiliyor. ABD seçeceğiz dedi. İşte 4 yıl olsun. Beğenirsek bir daha seçeriz falan kurallar koydular.

Bu metot önce kıta Avrupasındaki  Fransa’ya sıçradı 1789 Fransız İhtilali. Bizde 23 Nisan 1920. Rusya’da 25  Ekim 1917.  İran 16 Ocak 1979. ABD modeli devlet modeli yapısına geçildi.

Bu sistem içerisinde legal yasal muhalefet görevi gibi bir görev ittihazı Allahu alem sadece bizde var sanırım.

-Mirim Demirel de öyle söylerdi seçimleri kaybettiğinde “Millet, bize muhalefet görevi vermiştir.”

Bu nereden çıktı der isek gayet açık. Bu devleti modelleyen tek lider ve ekibidir. Yani  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıdır.

-Mirim zaten Türk siyasi tarihindeki tüm devletler askerlerce kurulmuştur. Sivil devlet adamımız yoktur bizim.   

-Evet.  Atatürk bunu modellerken yöneten erkin yanında eş değerde bir muhalefet statüsü belirlemiş ve dünyaya bir yenilik/reform sunmuş...  Diğer dünya devletlerinde yöneten erke karşı muhalifler vardır. Ancak ana muhalefet, yok yavru muhalefet partisi gibi statüler konulmamıştır.  Bu kurgular sadece bizde vardır. ABD seçim yapar. 2 kişi yarışır. Biri seçilir diğeri birinciyi tebrik eder ve sahneden çekilir. Bizde öyle olmaz. 

Devam edecek…

  Bu yazı 335 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI